YXOR

Axestone ceramic slipsten fin och grov Gränsfors

385,00 kr inkl moms

Gränsfors keramiska slipsten består av keramiskt slipmedel där kornstrukturen är framtagen för att på bästa sätt tillgodose behovet av en grov och en fin slipning. Den grövre sidan med kornstorlek 180 för skador av lite grövre slitage samt en finare sida med kornstorlek 600 för finslipning.

Kornsammansättningen gör stenen både uthållig och seg. Till skillnad mot natursten, kan en keramisk slipsten fås med en mer exakt kornstorlek. Stenens form är rund och platt med fasade kanter för att ge en rund övergång. Den fina sidan utgör 2/3 av tjockleken, då den sidan vanligtvis används och slits mest. Stenen används normalt med vatten, men kan användas torr. Slipstenen har ett skyddande gummiskal.

Diameter 57 mm

Vikt 160 gram

Klyvkniv Gränsfors

1 585,00 kr inkl moms

Gränsfors klyvkniv används till att klyva trä mycket fint, som till exempel vid tillverkning av takspån till ett hustak. Det som ska klyvas placeras under eggen och användaren håller med en handen balans på kniven med hjälp av det rakt uppstående skaftet och slår med andra handen på klyvkniven med en klubba. Knivens skaft är avtagbart vilket gör klyvkniven smidig att transportera.

Material Järn, stål

Egglängd 30 cm

Vikt 1,2 kg

Säljs utan skaft

Skaft i Hickory Gränsfors

Skaften på Gränsfors Bruks yxor har utformats av Hans Erik Persson. Gamla traditioner har tagits tillvara och anpassats till dagens krav. Den ergonomiska formgivningen ger ett stadigt och skönt grepp om yxskaftet, även när handen hålls långt ut. Gränsfors Bruks skaft består av träslaget Hickory som är ett mycket bra träslag för skaft, då det både är starkt och flexibelt med långa, parallella fibrer. Detta gör bland annat att skaftets livslängd ökar och bidrar därmed till att inte i onödan tära på naturens resurser.

Innan svarvning torkas träet. Detta för att träet inte ytterligare ska kunna torka och därmed krympa efter att yxhuvudet har sats på skaftet. En av de vanligaste orsakerna till att ett yxhuvud lossnar från ett skaft är att ett rått, ej torkat skaft har använts, som sedan torkar, krymper och lossnar.

För att ytterligare förstärka skaftens kvalitet ytbehandlas de genom att impregneras med varm linolja. Därefter förses skaften med en yta av bivax för att bättre stå emot smuts och väta.

Material Hickory

Egglängd c:a 44 cm

Vikt 0,34 kg

Tjäckelyxa stor

Tjäckelyxa mellan 0,7 kg

1 750,00 kr inkl moms

Tjäckelyxa med svängd eggform och med ett plattare parti på eggens mitt. Används för invändig utformning av t ex tråg och skålar. Kan också användas vid skulptering.

Vikt 0,7 kg

Egglängd 6 cm

Totallängd 23 cm

Hantverkare Svante Djärv, Dalarna

Tjäckelyxa stor

Tjäckelyxa stor 1,3 kg

2 100,00 kr inkl moms

Tjäckelyxa med svängd eggform och med ett plattare parti på eggens mitt. Används för invändig utformning av t ex tråg och skålar.

Vikt 1,3 kg

Egglängd 8 cm

Totallängd 42 cm

Hantverkare Svante Djärv, Dalarna