YXOR

Axestone ceramic slipsten fin och grov Gränsfors

380,00 kr inkl moms

Gränsfors keramiska slipsten består av keramiskt slipmedel där kornstrukturen är framtagen för att på bästa sätt tillgodose behovet av en grov och en fin slipning. Den grövre sidan med kornstorlek 180 för skador av lite grövre slitage samt en finare sida med kornstorlek 600 för finslipning.

Kornsammansättningen gör stenen både uthållig och seg. Till skillnad mot natursten, kan en keramisk slipsten fås med en mer exakt kornstorlek. Stenens form är rund och platt med fasade kanter för att ge en rund övergång. Den fina sidan utgör 2/3 av tjockleken, då den sidan vanligtvis används och slits mest. Stenen används normalt med vatten, men kan användas torr. Slipstenen har ett skyddande gummiskal.

Diameter 57 mm

Vikt 160 gram

Klyvkniv Gränsfors

1 585,00 kr inkl moms

Gränsfors klyvkniv används till att klyva trä mycket fint, som till exempel vid tillverkning av takspån till ett hustak. Det som ska klyvas placeras under eggen och användaren håller med en handen balans på kniven med hjälp av det rakt uppstående skaftet och slår med andra handen på klyvkniven med en klubba. Knivens skaft är avtagbart vilket gör klyvkniven smidig att transportera.

Material Järn, stål

Egglängd 30 cm

Vikt 1,2 kg

Säljs utan skaft

Platshållare

Liten slöjdyxa Gränsfors

1 950,00 kr inkl moms

Gränsfors Liten Slöjdyxa har samma huvud som Gränsfors Lilla yxa men med ett specialgjort täljt skaft. Skaftet är utformat tillsammans med slöjdare för att ge ett bättre grepp. Tack vare yxans lätta vikt fungerar den mycket bra vid täljning av mindre saker. Liten Slöjdyxa levereras som standard med dubbelsidigt slipad egg.

Material Järn, stål. Eggskydd av vegetabilgarvat läder.

Egglängd 26 cm

Vikt 0,3 kg

Skaft i Hickory Gränsfors

Skaften på Gränsfors Bruks yxor har utformats av Hans Erik Persson. Gamla traditioner har tagits tillvara och anpassats till dagens krav. Den ergonomiska formgivningen ger ett stadigt och skönt grepp om yxskaftet, även när handen hålls långt ut. Gränsfors Bruks skaft består av träslaget Hickory som är ett mycket bra träslag för skaft, då det både är starkt och flexibelt med långa, parallella fibrer. Detta gör bland annat att skaftets livslängd ökar och bidrar därmed till att inte i onödan tära på naturens resurser.

Innan svarvning torkas träet. Detta för att träet inte ytterligare ska kunna torka och därmed krympa efter att yxhuvudet har sats på skaftet. En av de vanligaste orsakerna till att ett yxhuvud lossnar från ett skaft är att ett rått, ej torkat skaft har använts, som sedan torkar, krymper och lossnar.

För att ytterligare förstärka skaftens kvalitet ytbehandlas de genom att impregneras med varm linolja. Därefter förses skaften med en yta av bivax för att bättre stå emot smuts och väta.

Material Hickory

Egglängd c:a 44 cm

Vikt 0,34 kg

Tjäckelyxa stor

Tjäckelyxa stor

2 100,00 kr inkl moms

Vikt: 1,3 kg
Egglängd: 8 cm
Totallängd: 42 cm

Tjäckelyxa med svängd eggform och med ett plattare parti på eggens mitt. Används för invändig utformning av t ex tråg och skålar.

Handsmidd av Svante Djärv i Dalarna