Onsdagen den 10 juni kl 10.00 följer skomakarduon Matilda Sandström och Younès Othman föregångarnas exempel och intar denna sommar forna fäbod med resande utställningen حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor.

Plats Sätergläntans galleri, Knippbodarna 119 i Insjön

Tid 10 juni-10 juli 2020

Efter varma mottagandet i Linköping där separatutställningen hängt på Hemslöjden i Östergötlands galleri under hela april månad, tillgängliggör så Sätergläntans galleri på orten hemmahörande hantverkarnas processer ytterligare. Analoga konstfotograf Helena Påls har sedan begynnelsen följt hantverkarna bakom experimentella skostudio HOL från lärlingsutbildning i folkdräktsskomakeri till studieresan med bil till Marocko och sökande efter svaret på vad bra skinn egentligen innebär; från teaterskomakeri på Dramaten till gästspelet på Tärnsjö garveri genom stipendiet från Stiftelsen för Garverinäringens Främjande. Väl insatt i formgivarnas värdegrund och estetik har det lilla sällskapet gjort en hantverksturné till några av landets främsta yrkesutövare på områden som paret med rötter i dala- respektive berberkulturen anser sig om att inte fullt ut behärska, för att samla på sig verktyg inom ett utrotningshotat skrå. Med betoning på fördelarna i samarbete syftar حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor till att med öppna kort belysa likheter i folktraditioner världen över; bejakande av mervärdet i slow movement samt den lilla strävan mot en bättre helhet.

Sedan antagningen till Svensk Forms initiativ Design Forward 2017 har egna handtillverkningen av lokalutvunna råmaterial och stora inflytandet på processerna därav belönats med stipendier från Konstnärsnämnden, Hemslöjden, Fabrikör JL Eklunds Hantverksstiftelse, Svensk Form, Bengt Julins Stiftelse, Fredrika Bremer och senast ut Region Dalarnas kulturstipendium för yrkesverksamma. Med säte i Siljansnäs och utgångspunkt i anrika Holgården vars verkstadsinvigning i samband med Formveckan Dalarna i oktober 2019 lockade uppskattat 300 besökare, får vi under processutställningens 30 dagar även del av filmfotograf Kristoffer Davidssons audiovisuella porträtt därav – Imprint, med tilltänkt premiärvisning i samband med på obestämd tid framflyttade Hantverksfilmfestivalen. Anmäl dig till nyhetsbrevet för detaljer kring vernissage: http://holstudio.se/news.html

Utställningen حُول – handtillverkade skor, miljöetik och sammanflätade folksagor pågår till och med 10 juli i Sätergläntans galleri, Knippbodarna 119, 793 41 Insjön.

Titta runt i utställningen via Google Maps