TIDSKRIFTER

Om du vill kan du förboka framtida nummer av de tidskrifter vi saluför så skickar vi eller lägger undan ett exemplar till dig så fort de levereras till oss. Maila till oss på order@craftedbyhand.se eller ring på 0247-362 362 så berättar vi mer.

Bunad nr 1 2019

188,68 kr inkl moms

Nummer 1 / 2019 av norska tidskriften ”Bunad” om dräkt

Innehåll

Småstoff

Minneord Ola Marie Breivik

Omslagstrøyekleda i Tinn

Flintoe og folkedraktene

K.E. Sando Gullsmed med lange tradisjoner

Fibernerderne på Krivi Vev

Felagi. Nytt tilskudd til tekstilbygda Tingvoll

Møre Bånd og Vev. Maskinvev er også et håndverk

Ny rundtrøyebunad fra Tuddal

Lars Fykered. Spelemann med rockestjernestatus

Rødlistekurs på Notodden

Det sanselige 1700-tallet

Vi besøker Hilde Sandvold Bjerke, elev på bunadopplæringa

Hemslöjd 2020 Nr 3 ”Inspiration”

89,62 kr inkl moms

I Coronans tidevarv slöjdar svenskarna mer än någonsin. Ändå kan motivationen tryta. Läs Hemslöjds rykande färska temanummer om Inspiration!

Med ett dräpande garv har Wanja Djanaieff satt färg på folkhemmet. Vart vi vänt oss har hennes mönstrade tyger tagit plats. Ändå vet få vem hon är. Nu är det dags för drottningen att inta sin tron!

De väver, drejar och täljer. Men inte som tidsfördriv. Möt forskarna, arkitekterna och ingenjörerna som tar avstamp i slöjden för att leverera de nyaste och hetaste rönen.

En ikonmålare kan allt om regelstyrd tillverkning. Förlagan är lika viktig som det nya verket. Är det styrda skapandet granne med Gud?

Färger, mönster och oändliga möjligheter. Hon började sy lapptäcken i sorgen efter mamman. Sedan blev hon fast.

MarianaMasayoshi och Mikael tog avstamp i gamla folkdräkter men släppte sargen. Möt keramikern, vävaren och kiltmönstermakaren som tog russinen ur kakan.

3 X sätt igång-tips! Har du svårt att få fart på ditt skapande? Hemslöjd bad tre stjärnslöjdare om deras bästa katapultknep!

Dessutom: Den bortglömda hasseln, stygnet som gör gammalt till nytt och broderiet som passar när bröllopsklockan klämtar.

Hemslöjd 2 2020 tid

Hemslöjd 2020 Nr 2 ”Tid”

89,62 kr inkl moms

Tre snabba kaststygn eller 25 år i snickarboden. Hemslöjd siar om det som komma skall och går på spaning efter år som flytt i nya temanumret Tid.

Trots att haven fylls av skräp, väljer de flesta vågsurfare ändå brädor av plast. Men kanske är tiden mogen för ett skifte. I ett trångt garage i Skåne bygger Peter Jarl sina brädor i trä.
– Min kärlek till surfing, hav, trä och miljö vävdes ihop. Att gå ner till vattnet med brädan som jag ägnat så mycket tid åt, det är oslagbart.

Att samla på retroporslin har blivit en folksport. Brodösen Carina Olsson har själv aldrig varit någon porslinsjägare, istället fick hon en annan idé. Vad skulle hända om hon översatte några av de mest populära mönstren till broderi?

Att sätta pris och ta betalt är ett ständigt dilemma för slöjdare och konsthantverkare. Nu söker de efter nya sätt att sälja sina arbeten. Hemslöjd har träffat några som bryter mark.

– Man kan inte förvänta sig att det ska fungera bara för att man gör fina saker, säger glaskonstnären Simon Klenell.

Allt fler återupptäcker uråldrig tjära som ett miljövänligt alternativ till giftiga impregneringsmedel. Följ med 94-årige Evald Lindby till tjärdalen på Gotland där spannar fortfarande fylls på enligt medeltida modell.

Efter åratal av billiga priser, låg kvalitet och snabba växlingar söker sig modevärlden tillbaka till sina rötter. Hantverk och hållbarhet är snart det nya svarta, spår några av branschens föregångare.
– Ibland förstår vi människor inte vikten av saker förrän vi nästan har förlorat dem, konstaterar modeskaparen Naim Josefi.

Dessutom besöker vi gökursmakare i Schwarzwald, träffar entusiaster som klär sig som på 1300-, 1700- och 1920-talet, och fördjupar oss i tygforskningens hemligheter. Läs också Anahita Ghazinezams krönika om att stjäla varsamt.

Omslag Hemslöjd 1 2020 Ullen

Hemslöjd 2020 Nr 1 ”Ullen”

89,62 kr inkl moms

I Sverige slänger och bränner vi 840 ton ull varje år. Samtidigt som vi importerar mer än 220 ton utländsk ull. Men efter många års motvind är svensk ull plötsligt superhet. Fler och fler modeföretag har fått upp ögonen för den närproducerade råvaran.

I hemslöjdskretsar har ullen alltid stått högt i kurs. Den värmer och isolerar, tar upp fukt och motverkar dålig lukt, är eldhärdig och värmer även när den är blöt. Men trots alla goda egenskaper och trots att det finns stor tillgång på fibrer här i landet har den svenska ullen länge haft svårt att nå ut.
– För bara två år sen fanns ingen efterfrågan på svensk ull, ingen var intresserad – men så är det inte längre, berättar Claudia Dillmann, skinn- och ullansvarig på Svenska fåravelsförbundet i nya numret av Hemslöjd.

Efter tio år som designer på Sveriges största modeföretag fick Jennie Jakobsson nog av kontorslandskapets tristess och sadlade om. Nu står det brodös och hantverkare på hennes visitkort.
– Det enda jag ångrar just nu är att jag inte gjorde det tidigare, säger hon.

Celia Dackenberg är författaren som uppfunnit en helt egen genre – den litterära stickningsessän. I hennes böcker träder helt nya sidor av kända författare fram: den stickningsintresserade Gunnar Ekelöf, stickmodelejonet August Strindberg och den njutningsfullt stickande Karin Boye.
– Kanske är det inte så konstigt, orden text och textil kommer ju från samma latinska verb, funderar hon i nya numret.

Tre år efter examen hälsar Hemslöjd på hos Miriam Parkman för att se hur det fungerar att försörja som konstväverska i Sverige idag.
– Jag har gjort en massa roligt och jobbat sjukt mycket. Men några pengar har jag inte – än, berättar hon.

Dessutom lär vi oss allt om sländor, raggsockans grå eminens, Täpp Lars Arnessons känsla för traditioner och Andernas högfärdiga, storögda prinsessa – bärare av världens dyraste ull. Åsa Moberg skriver krönika om livets trådar.

Hemslöjd 2019 Nr 5 ”Kemi”

89,62 kr inkl moms

Hemslöjd har flera tunga priser på redaktionsväggen. Nu kan det vara dags att göra mer plats! I år är vi nämligen nominerade till så väl Årets Tidskrift som Publishingpriset. Ta reda på vad hypen handlar om i senaste numret på temat ”Kemi”. Ute 9 oktober.

I nya numret…

…beväpnar vi dig med samurajsvärd, bark och äggulor…

När Yasha Yukawa vaknade ur en dröm visste han att livet tagit en ny vändning. Han var beredd att offra allt. Idag bor han på en bergstopp i Japan och är den förste svenske samurajsvärdssmeden någonsin.

Krossa kromgarvningen! Under 25 år har garvningsnestorn Aja Pettersson byggt upp en motståndsrörelse. Beväpnade med bark och äggulor lär hon upp sina efterföljare. Målet är att ta kål på den giftiga miljardindustri som omvandlar skinn till läder.

…och limmar ihop gamla kärlekshistorier.

Att leva på att göra koppar, fat och kannor har länge varit svårt. Men de senaste åren har något hänt. Allt fler konsthantverkare och slöjdare samarbetar med krögare. En nygammal kärlekshistoria har väckts till liv.

Aborrskinn, oxhud och simblåsan från en stör kan ge starka, giftfria lim med unik hållbarhet. Men de animaliska limmen finns där du minst anar dem. Inte minst i din frukostyoghurt.

Dessutom:

Terrorexperten som blev blåst, växtfärgerskan som får samtal från kungahus, Stekpanne-gate och vodou.

Hemslöjd 2019 Nr 4 ”Bärkraft”

89,62 kr inkl moms

Spån, läder och hemspunnen tråd. I senaste numret träffar du Mahatma Gandhi vid spinnrocken, får läsa om kampen för Hedaredskorgen, Märta Måås Fjetterströms 100 år av vävning och mycket mer.

Hemslöjd 2019 Nr 2 ”Försvar”

89,62 kr inkl moms

Beredskapsstickning, syjuntor och preppers som förbereder sig inför apokalypsen. I nya numret av Hemslöjd rustar vi oss för framtidens kriser och drar en lans för det handgjorda. Temat är Försvar.

Intresset för krisberedskap och prepping ökar alltmer. Hemslöjd har träffat experter på zombieöverlevnad, civilförsvar och hemberedskap för att reda ut vilka hantverkstekniker som är viktigast när apokalypsen kommer.

Syjuntor beskrivs ofta nedlåtande som rum för skvaller. Men Hemslöjd tecknar en annan bild. Besök tankesmedjor som lagt grunden till vår syn på global rättvisa. Kliv in i kvinnorum som påverkat hela Sveriges utveckling.

Utmattningssyndrom är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. Samtidigt är okunskapen om diagnosen fortfarande stor. Maja Delborn gick in i väggen när hon var 19 år. Nu tar hon till nål och tråd mot fördomarna.

Sverige får snart sin första mästare i rustningssmide på hundratals år. Smeden Albert Collins drog igång en insamling via crowdfunding. På en månad fick han ihop 300 000 kronor.
– Det finns ett internationellt intresse för det här, berättar han i Hemslöjd.

Duffel, cardigan, trenchcoat och den klassiska stickade ollen. Våra garderober vimlar av plagg som har sitt ursprung på slagfältet. Men varför har just militären så ofta legat bakom utvecklingen av nya plagg?

I nordöstra Thailand har en grupp kvinnor tröttnat på att gruvbolag förgiftar omgivningen. Med livet som insats protesterar de mot miljöförstöringen. Motståndet finansieras med halsdukar vävda av handspunnen bomull.

Dessutom tar vi reda på varför Försvarsmakten slutat köpa svenskproducerat, träffar bildhuggaren som snöade in på Sveriges riksvapen och Dockmakaren Nasrin Barati som vill att vi alla ska lägga ned vapnen.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2018 Nr 6 ”Rundgång”

89,62 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2018 Nr 4 ”Vård, skola, omsorg”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2017 Nr 2 ”Eld och lågor”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2016 Nr 6 ”Spill”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2016 Nr 4 ”Träsmak”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd Nr 1/16

Hemslöjd 2016 Nr 1 ”Köket”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, folkkonst, hantverk och konsthantverk – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd. Här blandas fördjupade artiklar och lustfyllda bilder med en och annan skröna. Möt slöjdare och blivande mästare som med fantastisk kunskap och med kniv och nål i hand tar sig an görandet. I porträtt, reportage och med tips på saker att slöjda själv öppnar Hemslöjd dörren till en värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Hemslöjd 2015 Nr 2 ”Jord”

70,75 kr inkl moms

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY – ett inspirerande läsmagasin med djup och bredd.

Möt slöjdare och blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med magnifika bilder och en och annan skröna. I sex fullmatade nummer per år öppnar Hemslöjd dörren till en hel värld av fantasi och kunskap.

Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift de senaste sex åren i rad.

Hemslöjd utkommer med 6 nummer per år.

Laine Magazine nr 8 2019 ”Kelo”

259,43 kr inkl moms

Laine nr 8 innehåller:

140 sidor med…

· 11 knitting patterns from a talented group of designers: Justyna Lorkowska, Denise Bayron, Libby Jonson, Julie Dubreux, Leeni Hoimela, Astrid Troland, Sus Gepard, Éveline Cantin-Bergeron, Jenny Sauselein and Marjorie Martin. (Please see the full list of yarns featured below.)

· an interview with Susan Crawford

· a long-format story about Ocean Rose

· my story by Pauline Copin-Herriot of Lain’amourée

· a column by Jeanette Sloan (Jeanette will continue as our columnist in the future, as well)

· seasonal recipes

· a travel guide to our dear hometown, Tampere, featuring the best spots to stay, eat and shop

Patterns & Yarns

 

1) HONEYDEW, sweater
Justyna Lorkowska
Yarns: Cashmerino by Martin’s Lab (colourway: Wheat) and Silky Mohair by Martin’s Lab (colourway: Wheat)

2) GEORGIE, sweater
Libby Jonson
Yarn: Bohemia Sport by Outlaw Yarn (colourway: Fog)

3) GRACE, sweater
Denise Bayron
Yarn: Puffin by Quince & Co. (colourway: Egret)

4) PASVIK, shawl
Julie Dubreux
Yarn: Gilliatt by De Rerum Natura (colourway: Poivre et Sal)

5) HEATHER, socks
Ash Alberg
Yarn: Natural Sock by Woolly Mammoth Fibre Co. (colourway: Peony Mauve)

6) UOMA, sweater
Leeni Hoimela
Yarn: Leizu Fingering Simple by Julie Asselin (colourway: Fleurs Pressées)

7) FLOWER BUDS, top
Astrid Troland
Yarns: Le Petit Lambswool by Biches et Bûches (colourway: Beige) and Alpaca 1 by Isager (colourway: 61)

8) WATERLILY, cardigan
Sus Gepard
Yarns: Wild Wool Silk by Gepard Garn (colouway: 810) and Kid Seta by Gepard Garn (colourway: 812)

9) CIMES, sweater
Éveline Cantin-Bergeron
Yarn: DK Twist by Madelinetosh (colourway: Cactus)

10) ROSEBAY, scarf
Jenny Sauselein
Yarn: Loft by Brooklyn Tweed (colourway: Postcard)

11) LAKKA, cardigan
Marjorie Martin
Yarn: British Gotland DK by The Little Grey Sheep (colourway: Naturally)

Laine 9 2019 1833

Laine 2019 Nr 9 ”1833”

259,43 kr inkl moms

Issue #9

Laine Autumn/Winter 2019 includes:

· 140 pages
· 13 knitting patterns, beautifully photographed and illustrated
· An interview with Lavanya Patricella
· A long-format story about Petra Mikaelsson from Fru Valborg
· My story by Kristine Vejar from A Verb For Keeping Warm
· A column by our regular columnist Jeanette Sloan
· Seasonal recipes
· A travel guide to Munich featuring the best spots to stay, eat and shop.

Designers featured in this issue: Fiona Alice, Rachel Brockman, Olga Buraya-Kefelian, Aleks Byrd, Renée Callahan, Verena Cohrs, Elly Fales, Whitney Hayward, Marianne Munier, Lavanya Patricella, Lucía Ruiz de Aguirre, Susanne Sommer and Becky Sørensen.

Pom Pom Quarterly 29 sommar 2019

240,57 kr inkl moms

Sommarnumret av brittiska sticktidskriften Pom Pom Quarterly.

Summer is just around the corner! The nine designs this issue were inspired by ceramic tiles, terracotta, and sand, so expect earthy shades with splashes of colour and organic, repeating patterns. For your summer wardrobe, we have essential summer tops and tees, a cardigan, a shawl, and a crochet bag – all light and breezy for warmer days.

We’re also excited that we’ve finally been able to add more pages to the magazine. This means more room for the gorgeous photography you love, an increased font size, and a wider range of sizes for some patterns (with the aim for all patterns in future issues).

Featuring designs by

AMY CHRISTOFFERS // SARI NORDLUND  // SORAYA GARCÍA // ISA CATEPILLÁN // CLARE LAKEWOOD // JOSÉE PAQUINE // MARJORIE MARTIN // RACHAEL REESE // STEPHANIE EARP

This issue includes an interview with Emi Ito, who answers our questions of creativity and misappropriation. ‘Learning and Unlearning’ unpicks the issues of cultural appropriation and diversity, important topics we have been reevaluating.

We also have yarn-free based projects to enjoy while the sun shines. If you’re on the lookout for a new craft to try, we have a project bag tutorial by artist Arrounna Khounnoraj, of <a href=”https://www.bookhou.com/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Bookhou</a>. She’ll show you how to block-print your own fabric, perfect for creating your own tile-inspired tessellating patterns! Plus Rebecca Lawrence’s recipe for her Maple Bourbon Fudge is an easy way to whip up an impressive sweet treat to share with friends.

Pom Pom Quarterly 30 Autumn 2019

234,91 kr inkl moms

This Autumn we’re heading to the coast with our knitting. The patterns this issue are inspired by the sea, its surroundings, and its beautiful ever-changing shapes and textures.

The yarn palette draws from the many colours of the sea, as well as the soft shades of sand, shingle, and shells. Our designers have created a treasure chest of patterns: four jumpers, two wraps, a cardi, a tee, and a hat that will see you from high tide to low tide as the season shifts.

Featuring designs by

KIYOMI BURGIN // SACHIKO BURGIN // MEGHAN FERNANDES // ANNIE HAAS // SYLVIA WATTS-CHERRY // AINUR BERKIMBAYEVA // EMMA DUCHER // INYOUNG KIM // KATRIN SCHUBERT // ANDREA CULL

Other contributions include poetry and images from Ocean Rose, musings on sailors’ knots and knitting from Clara Parkes, and an easy pickle recipe from Rebecca Lawrence to give you a taste of salty seas.

Printed in the UK on lovely heavy paper.

– includes digital download –

recipes, articles, tutorials + more!

Pom Pom Quarterly 31 Winter 2019

234,91 kr inkl moms

Pom Pom Quarterly är en sticktidskrift från Storbritannien

Welcome to winter, a collection of patterns inspired by terrain awaits you. The designs are a nod to the tactile and three-dimensional nature of knitwear, but also explorations of the deeper meanings of maps, journeys, and boundaries. The designers, yarn producers, and writers come from, have moved to, and have cultural roots in many different parts of the world. We hope that the stories that are woven into their words and designs will ground you at this busy time of year.

Featuring designs by

FIONA ALICE // AINUR BERKIMBAYEVA // SARI NORDLUND // GERALDINE YANG // JUDITH BRAND // LOTTA H LÖTHGREN // NOMA NDLOVU // SARAH SOLOMON // CHRISTELLE BAGEA // CLAIRE WALLS

These designers are also joined by Sophia Cai, discussing the powerful meaning behind an important jumper project, Yukako Satone of Loop of the Loom with a unique mud-dyeing tutorial for a striking wall hanging, and sweet treats are provided by Kat Goldin with her twist on the chocolate classic rocky road.

Our location for this issue was Pedernales Falls State Park in central Texas, a significant place of natural beauty and ecological importance. In recognition of the Indigenous communities that were stewards of this land, a percentage of this issue’s sales will be donated to the Society of Native Nations.

Printed in the UK on lovely heavy paper.

– includes digital download –

recipes, articles, tutorials + more!

Pom Pom Magazine Spring 2020 omslag

Pom Pom Quarterly 32 Spring 2020

234,91 kr inkl moms

Pom Pom Quarterly är en sticktidskrift från Storbritannien

Spring is just around the corner to reinvigorate us with longer days and buds bursting forth. We’re welcoming sweet spring breezes with our first theme of the new decade – air.
This precious and fragile element unites us, and our designers translated this ethereal concept into tangible knits and crochet. Each pattern captures the spaces between the stitches, with gauzy mohairs, modern lace, and airy open textures.

Featuring designs by:

AMALIA SIEBER // BRONTË SWANNICK // CAMILA LARSEN ESVEILE // JOJI LOCATELLI // LANA JOIS // MARA LICOLE TAYLOR // MEGHAN FERNANDES // NATALIYA SINELSHCHIKOVA // ROSEMARY (ROMI) HILL // WENCKE PETERMANN

For art direction and styling, we collaborated with multi-disciplinary artist Ocean Rose to capture this collection of atmospheric patterns. Ocean also lends their talents for a how-to on flower arranging so you can create your own welcome to spring with a floating botanical decoration. Your taste buds will be catered for by Kat Goldin’s meringue recipe, and finally we have an interview with body-positive activist and designer Jacqueline Cieslack.

Pause, take a deep breath and find your space this spring.

Printed in the UK on lovely heavy paper.

– includes digital download –

recipes, articles, tutorials + more!

Omslag Selvedge 94 Earth

Selvedge 94 Earth (maj-juni 2020)

231,13 kr inkl moms

Selvedge – The Fabric of Your Life. Textiltidskrift som ges ut i Storbritannien.

Issue 94 Earth

Pachamama, or mother earth in Andian culture is reveared and fed during rutuals to sustain life on earth. Rewilding is everywhere from the Archers to the best selling novel Wilding by Isabella Tree and the award-winning documentary The Biggest Little Farm:  all proponents of the premise that if you have a diverse enough ecosystem then everything will work in harmony and create a healthy sustainable future. Organic food is already in the mainstream consciousness, but textiles are lagging behind and we need to pull our socks up.

The textile industry – the second-largest polluter on the planet – produces more carbon than international flights and maritime shipping combined. This huge problem has no quick fix solution, but it is worth remembering that natural fibres: wool, linen, cotton and silk, are all biodegradable. Wool fibre can compost in as little as three months. cotton in six and linen in only two. That is if the fibres are not blended, and better still if they are produced organically. The Soil Association publishes a list of brands who use certified organically grown fibre. Fibreshed is a community of farmers, designers, sewers, weavers, spinners, mill owners and natural dyers living and working in Northern California who aim to re-enlivening new (yet ancient) connections between biology, place, appropriate technology and our clothes. Brands are emerging who promote a soil to soil philosophy. These small steps are in the right direction.

In this issue, we celebrate the soil. We are inspired by Heidi Gustafson’s extraction of pigment from the earth and the artisans from Guangdong Province of China who use mud from the river to dye their famed Mud Silk.  We marvel at the domestication of root systems on a miniature scale and a giant scale in the living root bridges of the Khasis, India.  And enjoy Nathalie Seiller Dejean’s mastery of the ancient art of straw work and Eliurpi’s stylish straw hats in time for the wedding season.

Selvedge 90 West (september-oktober 2019)

231,13 kr inkl moms

Selvedge – The Fabric of Your Life. Textiltidskrift som ges ut i Storbritannien.

Issue 90 West

September-oktober 2019

 

”‘Go West, young man’ is a phrase often credited to the American author and newspaper editor Horace Greeley concerning America’s expansion westward. No one has yet proven who first used this phrase in print, but it certainly captures the independent, free thinking, adventurous lives of Heidi Bjørnsdotter Thorvik from Norway, and Nicola Kilmartin in the Falkland Islands. They share a desire to create beauty from meagre, locally available natural resources, and their spirit is admirable. Unfortunately, a hunger for wealth and adventure has historically resulted in a disregard for indiginous peoples. However, during the last century we witnessed growing engagement with the value of indiginous cultures. Initial attempts to bring such works to public attention had mixed results, despite the beauty of what had been created. This was the case with the remarkable printed textiles produced in the 1950-60s at the Kinngait Studios, on Baffin Island in the Qikiqtaaluk Region of Nunavut, Canada. More recently, we have seen the adaptation of the Cowichan sweater and their confirmation as national symbol when worn by Canadian Prime Minister Justin Trudeau. There has also been a heartening increase of appreciation of Coast Salish weaving by museums, as well as interest in the contemporary work of former professional snow boarder and Kwakwaka’wakw Meghann O’Brien. Perhaps the most gratifying examples of cultural heritage are those that are alive and well today, such as the handknit gloves from Sanquhar Dumfries and Galloway, or the Irish aran sweater, that have travelled the world and gained favour with Hollywood stars and the political elite. We also turn to societies with an ingrained respect for their material history such as Samurai warriors, and the Ainu people of Northern Japan with their beautiful graphic robes. Finally, in this issue we explore the needle as a narrative tool, telling the story of the Glasgow Girls, Ireland’s Ros tapestry, and the camaraderie of stitching in Tracey Chevalier’s new novel A Single Thread.”

Selvedge 89 Latin: Viva la Mexico (juli-augusti 2019)

231,13 kr inkl moms

Selvedge – The Fabric of Your Life. Textiltidskrift som ges ut i Storbritannien.

Issue 89 Latin: Viva la Mexico

Juli-augusti 2019

Issue 89 Latin: Viva la Mexico

CONCRETE JUNGLE Xilitla Gardens, a Library the home of Carla Fernández
FASHION FOR REVOLUTIONARIES Rebozo scarf in the west by Ruth Styles
LIFE’S RICH TAPESTRY Taller de Gobelinos de Guadalajara Tapestry Studio
HIT THE ROAD Josef and Anni Albers’ Latin American road trip
PRIMARY COLOURS Indigo, cochineal and Tyrian purple
A LEGACY Unearthing the roots of Pre-Columbian textiles
FACTORY FARMING Natural dying at Tintoria di Quaregna
CORNFED Fernando Laposse weaves material magic
TALKING SHOP Remigio Mestas, Shop Keeper
FIVE FABRICS That can change the world
ONORA Mexico City’s best-kept secret
BE THE CHANGE Khadi Oaxaca
MAGIC AND MYSTERY Ojo de Dios
CUT A RUG Biyuu carpet factory
SUZI MCLAUGHLIN The Paper Florist
WELL-ROUNDED Madda Forcella rugs
LOOP THE LOOP Ropa De Genero knits
WEAVERS OF THE CLOUDS Textile arts of Peru
PLANT THE SEEDS Angela Damman in Yucatán

Selvedge 87 Folk Art

231,13 kr inkl moms

Selvedge – The Fabric of Your Life. Textiltidskrift som ges ut i Storbritannien.

Issue 87 Folk Art

Mars-april 2019

What is Folk Art? We find out what is so special about Santa Fe

Living Modern Wanda Corn unlocks the wardrobe of Georgia O’Keefe

Modern Love Alexander Girard and the sources of Modernism

Not so so-so Somporn Intaraprayong’s hand-stitched expression

Artistic License Designers using museum resources

White Needlework Mamta Varma’s Chikan embroidery

Mario Testino Peruvian Alta Moda

Mexican Artist Eli Sudbrack

Mexico Modern Carla Fernandez

Santa Fe Dry Good

High Fashion Peru Travel

Tickled Pink Keith Ricker Discoveries Cochineal in Oaxaca

Mind the shop Shopping at ANORA in Mexico City

Dance, Dance, Dance: Morris Dancers

VÄV 2018 Nr 6

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Innehåll i 2018-4

ARTIKLAR
10 Hantverksskickligt in i minsta detalj
14 Efterlämningar
18 Det handlar om resurser
20 Nanbu-Sakiori
22 Sakiorikonst
23 Borotextilier på museum
24 Boucherouitemuseum i Marrakech
25 Boucherouite
27 Nyanser och ytor
32 Filleklée – en västvärmländsk textil
36 Trasmattor à la Finland

FASTA SIDOR
5 Inslaget
6 På tapeten
8 Vi har sett
12 Utställning
13 Vi har sett
23 Vi har sett
30 En textil berättar: Svart trasrya
60 Vävskolan: avslutning på en trasmatta
66 Utställningar
67 Vi har läst
68 Bokdisken
69 Beställningar
70 Nästa nummer

VÄVNOTOR
34 Filleklée Rosenkransen
38 Trasmatta à la Finland
40 Rutig trasmatta med kulörta ränder
42 Pastellrutor
44 Tårtryor
46 Piggbodamattan
48 Klassiskt randigt
50 Glesrips med lite av mycket
52 Kuddar i sakiori och noppväv
54 Trasmattan Norrsken
56 Sängmattor med frottétrasor
58 Tre mattor i samma varp

VÄV 2020 Nr 2 engelska

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Contents 2020-2 – Jean Lurçat, Wanja and the Linen, Small-Scale Weaving

Articles
7 Studio Supersju in Härnösand
8 Wanja and the Linen
12 Signed by Women Artists
14 The Language of Weaving
16 Jean Lurçat – A Master of Tapestry Art
20 Textile Life-Lines
24 Anna Olsson Weaving for Peace Of Mind
26 Textielmuseum/Textiellab in Tilburg
28 Threads That Weave…
30 On the Littlest of Looms
32 Sampling on A Small Scale
34 Small-Scale Weaving
36 A Day in Gudrun’s Wool Shop
56 Brightly Coloured Textiles and Tapestries From Chile
57 Material Encounter of A Human Kind

Regular Features
5 Editorial
6 Textile News
58 Calendar
59 Read
64 Book Shelf
65 Orders
66 Next Issue

Projects
30-45 Weave School: Small-Scale Weaving
31 Watery And Wavy
34 Small-Scale Weaving
37 Pepita Check Dress Fabric
39 Meet And Part Warpways
41 Double Width on a Rigid Heddle Loom
42 Plain Weave with Floats
44 Colour-and-Weave In Plain Weave
45 Weave a Handtowel on a Table Loom
46 The All-Welcome Handtowel
48 Multi-Weave with Rich Colour Harmony
50 Rag Rug in Västerbottensdräll
52 Waxing and Waning
54 The World’s Best Handtowel

VÄV 2020 Nr 2 svenska

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Innehåll i 2020-2 – Jean Lurçat, Wanja och linet, Väv i det lilla formatet

Artiklar
7 Studio Supersju i Härnösand
8 Wanja och linet
12 Signerat av kvinnor
14 Vävens språk
16 Jean Lurçat gobelängkonstens mästare
20 Textil livslinje
24 Anna Olsson väver för sinnesfrid
26 Textielmuseum/Textiellab i Tilburg
28 Vävda trådar genom tid och rum
30 I den lilla, lilla vävstolen
32 Prover och skissväv i ram och grindvävstol
36 En dag i Gudruns Ullbod
56 Färgstarka textilier och bilder från Chile
57 Mötet mellan material och människa

Fasta sidor
5 Inslaget
6 På tapeten
58 Kalender
59 Vi har läst
64 Bokdisken
65 Beställningar
66 Nästa nummer

Vävnotor
30-45 Vävskolan: Väv i det lilla formatet
31 våga väva vatten
34 Väv i det lilla formatet
37 Pepitarutigt klänningstyg
39 Mötas och skiljas i varpriktningen
40 Dubbelbred väv i grindvävstol
42 Tuskaft och flotteringar i grindvävstol
44 Färgeffekt i tuskaft
45 Väv en handduk i en bordsvävstol
46 En handduk som välkomnar alla
48 Multiväv med många färger
50 Trasmatta i västerbottensdräll
52 Från ny till nedan
54 Världens bästa handduk

VÄV 2019 Nr 3 English

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Contents 2019-3 Theme ”Sustainable Fashion”

Articles
8 Everyone’s Story Our Own
11 A Rag Rug Fest
12 Textiles, Coming Full Circle
15 Textile Courses in Sweden
16 Konstfack, Stockholm
17 HDK – University of Gothenburg
18 The Swedish School of Textiles In Borås
19 Friends of Handicraft, Stockholm
20 Capellagården, Öland
21 Amy Revier meets Capellagården
22 Sätergläntan Institute of Crafts
23 Nyckelviksskolan in Stockholm
24 Stenebyskolan in Dals Långed
25 Investigating Materiality
26 Anatolian Hemp Weaving
28 Pattern Magic
30 Apparel Art
32 Pale Pink Body Raiment
33 Recognition
36 Weave Your Own Garment Cloth!
40 Sustainable FashionRegular Features
5 Editorial
6 Textile News
66 Calendar
68 Book Shelf
69 Orders
70 Next Issue

Drafts and Projects
42 Handwoven Couture
44 The Summer Herringbone
46 And the Winter Herringbone
48 The Littlest of Checks
50 Large Checks in Lace Weave
52 Top with Little Silky Checks
54 Woollen Jacket in Lace Weave
56 Straight Skirt in Twill
58 Woven Sweater with Grown-on Sleeves
60 Portable Style

VÄV 2019 Nr 3 svenska

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Innehåll i 2019-3 Tema ”Hållbart mode”

Artiklar
8 Allas våra berättelser
11 Trasmattsfest
12 Textilt kretslopp
15 Textila utbildningar:
16 Konstfack i Stockholm
17 HDK – Göteborgs universitet
18 Textilhögskolan i Borås
19 Handarbetets Vänner i Stockholm
20 Capellagården på Öland
21 Amy Revier möter Capellagården
22 Sätergläntan
23 Nyckelviksskolan i Stockholm
24 Stenebyskolan i Dals Långed
25 Undersökande materialitet
26 Anatoliska hampvävnader
28 Mönstermagi
30 Klädkonst
32 En blekrosa kroppsskrud
33 Igenkänning
36 Väv beklädnadstyger!
40 Hållbart mode

Fasta sidor
5 Inslaget
6 På tapeten
66 Kalender
68 Bokdisken
69 Beställningar
70 Nästa nummer

Vävnotor
42 Handvävd Couture
44 Fiskbensmönstrad sommar
46 Fiskbensmönstrad vinter
48 Den lilla rutan
50 Stora rutor i stramalj
52 Små rutor i silke
54 Yllejacka i stramalj
56 Rak kjol i kypert
58 Väv till tröja i kimonoskärning
60 Bärbart

52 Klädd i indigoblått
54 Randiga och rutiga blå-vita handdukar
56 I vått och torrt
58 Blå matta med rosiga ränder
60 Randigt och rosengång

VÄV magasinet 4 2019

VÄV 2019 Nr 4 English

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Contents 2019-4 Theme ”Double Weaves”

Articles
8 Symposium: Room for Texile Art
9 The Significance of Weaving Skills…
10 Look at the Rugs!
14 Textile Interpretations
16 A Letter from Ulla Kandell
18 Twelve Layers of Weave
22 The Weavers – Underdogs of The Bauhaus School
25 The Red Bookcase
26 Bella Rune XYZ
30 A Room of Rites
32 Tsutsumi – A Japanese Art Form
34 Linen Bread Pouches 2019
35 A Bag for Each Item
39 Surface and Line

Regular Features
5 Editorial
6 Textile News
62 Calendar
63 Read
64 Book Shelf
65 Orders
66 Next Issue

Projects
36 Weave School: Deflected Double Weave
40 Striped Double Weave
42 Double Weave with Little Crosses
44 Checked Handtowels In Double Weave
46 Seamless Tubular Weave Bag
48 Dip-Dyed Double Weave
50 Hush Little Baby
52 Furoshiki, Japanese Art of Packaging
54 Bread Pouch in Dräll
56 Warming Waffle Weave

VÄV magasinet 4 2019

VÄV 2019 Nr 4 svenska

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Innehåll i 2019-4 Tema ”Dubbelvävar”

Artiklar
8 Symposium: Rum för textil konst
9 Betydelsen av vävkunskaper
10 Se på mattorna!
14 Textila tolkningar
16 Ett brev från Ulla Kandell
18 Tolv lager väv
22 Väverskorna – Bauhausskolans ”underdogs”
25 Den röda bokhyllan
26 Bella Rune XYZ
30 I ritens rum
32 Tsutsumi – en japansk konstart
34 Brödfickor anno 2019
35 Var sak i sin påse
39 Ytor och riktning

Fasta sidor
5 Inslaget
6 På tapeten
62 Kalender
63 Vi har läst
64 Bokdisken
65 Beställningar
66 Nästa nummer

Vävnotor
36 Vävskolan: Deflected double weave/flexande dubbelväv
40 Randig dubbelväv
42 Dubbelväv med små kors
44 Rutiga handdukar i dubbelväv
46 Rundvävd påse utan sömmar
48 Doppfärgad dubbelväv
50 Sov du lilla vide ung
52 Furoshiki, japansk paketinslagningskonst
54 Brödpaket i dräll
56 Omfamnande med värme

VÄV 2020 Nr 1 svenska

80,19 kr inkl moms

VÄVmagasinet | Scandinavian Weaving Magazine

Innehåll i 2020-1 Tema ”Droppdrällar”